fredag 18. desember 2009

Chand: et godt tegn for musikknorge

Det er en ting jeg tenker, nå som Chand er utropt som vinner av X-factor. Dette er en liten sensasjon!

Det er mye man kan si om musikkonkurranser som X-factor og Idol, men det sparer jeg til en annen gang. Det er nemlig Chand som artist og låtskriver som gjør at jeg blir entusiastisk over at akkurat han vant årets talentkonkurranse (ordet talent kunne her fort stått i anførselstegn, men holder meg for god for det). Han er nemlig den første av sitt slag som har kommet til topps i en slik konkurranse i Norge. Han er den eneste som helt tydelig bare kan en sjanger, en sjanger han har rendyrket og tydeliggjort hele veien. Han har unngått den fellen mange har gjort, nemlig å prøve å være en god all-around sanger istedenfor å være en tydelig artist. Det hele har lett blitt sangkonkurranser i stedenfor en jakt etter en artist, noe som er så galt som det kan bli. Chand har vist at man kan komme til topps i en talentkonkurranse til tross for at han til stadighet synger falsk, og til tider lite pent. Poenget er at han er tydelig på det han gjør, og han har et særpreg som er så tydelig at han ikke en gang trenger å synge for å skape oppmerksomhet rundt seg. En inder som synger trønderrock er tross alt ikke så ofte man ser.

Han har i tillegg sunget på norsk gjennom så godt som hele konkurransen! Dette er simpelthen unikt, og er også et meget godt tegn for den norske musikkbransjen: det er ikke nødvendig å etterligne amerikanske utvannede artister for å lykkes.

Men det viktigste er kanskje at han praktisk talt vant med en egen låt. Hadde det ikke vært for låta hans hadde han ikke en gang kommet til finalen, noe som sier mye om både dommerne og ikke minst det norske folk. Denne sangen skaffet ham seieren, og det er ikke noe annet enn beundringsverdig.

Om han viser seg å være solid nok til å bære en helt plate vil jo bare tiden vise. Hvis alle låtene hans er av samme kaliber som vinnerlåta hans, tror jeg vi faktisk kan forvente oss en ordentlig musikalsk opplevelse fra denne artisten fremover. Nå gjenstår det bare å se om jeg klarer å fordøye selve sjangeren da. Får vel poppe inn no DDE i spillern og varme opp litt før Chand-plata kommer. Venter i spenning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar